Védjük meg a hazai környezetvédelmet!

Védjük meg a hazai környezetvédelmet!

10 802

Magánszemély csatlakozott eddig

112

Szervezet csatlakozott eddig

Az aláírásgyűjtés lezárult.
A fejleményekért kövess minket oldalainkon!

Kezdeményező szervezetek:

Vízszennyezés Gödön. Sárlavina Recsken. Zajterhelés Iváncsán. Levegőszennyezés Bátonyterenyén. Iparfejlesztési stratégia környezeti értékelés nélkül. Átláthatatlan környezeti hatások, zavaros adatok és kommunikáció. Számonkérés és szankciók helyett hatósági szerződés. Tünetek, amelyekben legalább egy dolog közös: az élhető környezetünk veszít a gazdasági érdekekkel szemben.

Elkeseredett és dühös vagy, mert úgy érzed, hogy a termőföldeket beépítő, vizeinket túlhasználó, a környezetünket szennyező beruházásokkal szemben alulmarad az élhető környezet védelme? Biztonságos környezetet szeretnél? Biztos akarsz lenni abban, hogy nem az egészségeddel – és a gyerekeid egészségével – fogsz fizetni az iparfejlesztésért? Garanciákat akarsz arra, hogy a gyerekeid jövőjét ne lehessen feláldozni a gazdasági növekedés oltárán?

A környezetrombolás szankciók nélküli megúszását lehetővé tévő, múlt pénteken megjelent kormányrendelet az ígéretek ellenére azóta is változatlanul hatályban van. Az emberek biztonsága érdekében mielőbb vissza kell vonni! De mindez nem elég az élhető jövő megteremtéséhez.

Védjük meg együtt a környezetvédelmet, hogy az védhessen minket a jogsértésekből fakadó szennyezésekkel szemben!

Hallasd a hangod és csatlakozz a zöld civil szervezetek nyílt leveléhez, amelyben azt kérjük a miniszterelnöktől, hogy konkrét lépéseken keresztül erősítse meg az állami környezetvédelmi intézményrendszert!

Bővebb információt a gyakran ismételt kérdéseket megválaszoló oldalunkon találsz.

Tervezett elküldés: október 3.

Kezdeményező szervezetek:

Nyílt levél Magyarország Miniszterelnökének

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Alulírott civil szervezetek és magyar állampolgárok a Kárpát-medence élhető környezetének védelmében szólítjuk meg Önt.

A közelmúltban megjelent ‘környezetvédelmi hatósági szerződésről szóló’ 432/2023. (IX. 21.) Kormányrendelet ismételten ráirányította a figyelmet arra, hogy milyen kockázatokat rejt a környezetvédelemért felelős intézményrendszer gyengítése.

A környezetvédelmi intézmények önállóságának megszüntetése, az alkalmazotti státuszok leépítése, a közigazgatásban tapasztalható egyre növekvő szakemberhiány, a környezetügyi irányítás feldarabolása, a stratégiai környezeti  vizsgálatok mellőzése vagy a közigazgatási eljárások irreális mértékű felgyorsítása mind olyan döntések, amelyek háttérbe szorítják a környezetvédelmi szempontokat a gazdasági érdekekkel szemben.

Határozott álláspontunk, hogy az új iparosítási törekvések kizárólag akkor elfogadhatók, ha azok figyelembe veszik a környezet védelmének és ezzel a saját jövőnknek az érdekeit és azzal párhuzamosan egy ütőképes, a magyar állampolgárok szempontjait szem előtt tartó és a jogszabályokat szigorúan betartatni képes, megelőző szemléletű környezetvédelmi közigazgatás is születik magasabb védelmi szintet biztosító jogszabályokkal. A környezetvédelem alapelvei – “a szennyező fizet” elv, a megelőzés, illetve az elővigyázatosság elve – számos esetben nem érvényesülnek megfelelően hazánkban, melynek végső soron mindannyian fizetjük a környezeti árát, olykor saját egészségünk romlásán és életéveink számának csökkenésén keresztül.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Tisztában vagyunk azzal, hogy Magyarországnak szüksége van munkahelyekre, kiegyensúlyozott gazdaságra és iparfejlesztésre is, de nem azon az áron, hogy az ország jelenlegi és jövőbeni állampolgárainak egészsége és élhető környezete kerül veszélybe.

Felhívjuk figyelmét arra is, hogy az éghajlatváltozás és a hatodik kihalási hullám árnyékában a környezeti fenntarthatóság érdemi mérlegelése nélkül születő iparfejlesztési döntéseknek nemcsak negatív népegészségügyi következményei lehetnek, hanem az üzemeltetéshez szükséges erőforrások (mint a víz, energia, termőföld, nyersanyagok) állapotromlásán keresztül gazdasági kockázatai is.

Magyarország élhető környezetének védelmében nyomatékkal kérjük, hogy:  

  • teremtse meg az egységes és hatékony környezetügyi ágazati irányítás jogszabályi és szervezeti feltételeit, legyen a környezetügynek önálló képviselete a kormányban;
  • erősítse meg a környezet védelmét szolgáló hazai jogintézményeket, vonja vissza az azokat gyengítő, uniós előírásokkal és nemzetközi joggal ellentétes jogszabályokat;
  • történjen eszközpark- és humánkapacitás-fejlesztés, valamint bérfejlesztés a környezetügyi ágazatban, ezáltal váljon lehetővé a lakossági bejelentések azonnali helyszíni vizsgálata;
  • a közigazgatás biztosítson naprakész, mindenki által hozzáférhető környezeti adatokat, különösen a jelentős környezethasználattal járó tevékenységek környezeti elemeinek állapotáról, továbbá tegye lehetővé a környezethasználattal járó engedélyezési dokumentumok egyszerű elérhetőségét, a bennük foglalt adatok kereshetőségét, lekérdezhetőségét legalább az engedélyezett tevékenység ideje alatt;
  • készíttessen átlátható iparfejlesztési stratégiát és környezeti értékelést – különös tekintettel az akkumulátor-iparágra –, hogy megállapíthatók legyenek az iparfejlesztés valós lehetőségei és korlátai;
  • rendszerszinten erősítse az iparfejlesztés környezeti hatásaival kapcsolatos társadalmi párbeszédet, különösen az érintett lakosság bevonását.


Kérjük felelős szerepvállalását az egészséges környezethez való jog érvényesítésében, a környezeti biztonság és az élhető Kárpát-medence hosszú távú megőrzésében minden jelenkori és jövőbeni magyar honfitársunk védelmében.

Tisztelettel:
A kezdeményező szervezetek: 

WWF Magyarország, Magyar Természetvédők Szövetsége, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Humusz Szövetség, Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség, Reflex Környezetvédő Egyesület

Csatlakozó szervezetek:

Megjelenítés: 26 - 50 / 112

Szervezet neve
Alba Natura Civil Alapítvány
Fenntarthatóság Felé Egyesület
Beklen A Nagykunsági Civil Társadalomért Alapítvány
Herman Ottó Természetvédő Kör
Nimfea Természetvédelmi Egyesület
ICFM Francisco de Miranda Tudományos Intézet Magyarországkft.
Szárnyaskerék Egyesület
Zöld Arnótért Egyesület
Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület
Körtér - Környezettudatosak tere Újbudán
ZÖLD KÖR
Nagykovácsi Természet-és Környezetvédö Egyesület
Szolnoki ZöldErő
Mi Hazánk Hajdúszoboszló
Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület
Eleven Vecsés
Eleven Gyál
Adlersburg Natúrkertek
KEREKDOMB
Columba Orsz. Madárvédő Egyesület
Pro Vértes Nonprofit Zrt.
Pro Vértes Közalapítvány
Herman Ottó Természetvédő Kör
Beklen Alapítvány
Nimfea Természetvédelmi Egyesület
Szervezet neve

WWF Magyarország

2022 © Minden jog fenntartva | Adatvédelem | Átláthatóság